Savladajte prolećni umor uz ova 3 recepta

Proleće je u punom jeku – priroda se budi, temperature rastu, dani su sve duži i duži, umesto da uživamo u tome mnogi od nas se osećaju umorno i iscrpljeno. Taj svima dobro poznati prolećni umor posledica je posebnih adaptacija u telu koje se događaju zbog promene temperature i veće izloženosti dnevnom svetlu.

Hormon serotonin doseže povišene vrednosti, dok se hormon melatonin smanjuje što iziskuje popriličnu količinu energije i tako nas, dok se ti hormoni ne uravnoteže, čine umornima i nemotivisanima.

Takođe, zbog povišenih temperatura, žile se šire, a krvni pritisak pada. Srećom, adaptacija tela na navedene uslove ne traje dugo, a postoje brojni načini pomoću kojih taj postupak možemo još i više ubrzati odnosno, pomoći telu da se uspešno bori sa promenama, kako bismo se osećali odmorno i dobro.

Optimalan unos tečnosti, različite aktivnosti tokom dana, dovoljno sna, rano buđenje, tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom i različite metode relaksacije, postupci su koji će doprineti boljem osećaju. Posebnu prednost bi trebalo dati uravnoteženoj i zdravoj ishrani, sačinjenoj od puno svežeg voća i povrća i više manjih obroka tokom dan kako ne bismo preopteretili organizam i kako bismo imali puno energije.

S obzirom na to da telo tokom hormonalnih promena zahteva još i više vitamina i minerala, potrebno je obratiti posebnu pažnju na povećan unos proteina, kompleksnih ugljenih hidrata, odnosno zdravih masnoća kako bismo iz njih izvukli što više hranljivih stvari i tako pomogli telu da se lakše nosi s umorom i stresom.

Iz tog razloga predstavljamo vam 3 ukusna, lagana i uravnotežena obroka, bogata voćem i povrćem, kojima ćete podići nivo energije i pobediti prolećni umor.

Smoothie za dobro jutro

Smuti za dobro jutro
Smoothie za dobro jutro

Sastojci:

  • 300 ml kokosove vode
  • 1 banana
  • 100g borovnica
  • 1 šaka spanaća
  • 1 kašika putera od badema
  • Sok od pola limuna

Priprema:

Sve sastojke redom ubacujte u blender, dodajte kockicu leda i uživajte u osvežavajućem napitku.

Salata od kruške, oraha i feta sira

Salata od oraha kruske i fete
Salata od kruške, oraha i feta sira

Sastojci:

  • Sveža mešana salata
  • 2 kruške, oljuštene i tanko naseckane
  • 1/4 šoljice tostiranih oraha
  • 1/2 šoljice feta sira narezanog na kockice
  • 2 kašike sirćeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sveža paprika

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Orahe raširite po plehu, na papir za pečenje. Pecite 10-12 minuta, pazeći da ne zagore.

Salatu operite, očistite i stavite u veću posudu. Dodajte kriške kruške, feta sira i tostirane orahe. Začinite sirćetom i maslinovim uljem, zatim sve zajedno dobro promešajte.

Salata od belog pasulja, peršuna i limuna sa filetima oslića

Salata od belog pasulja persuna limuna i oslica
Salata od belog pasulja, peršuna i limuna sa filetima oslića

Sastojci:

  • 2 konzerve belog pasulja, proceđenog
  • Vezica naseckanog peršuna
  • 1/2 malog crvenog luka, fino naseckanog
  • Sok od limuna
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 500 g fileta oslića
  • So i biber, mleveni

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Filete oslića odledite, malo ocedite da uklonite višak vode i složite na papir za pečenje i zalijte maslinovim uljem. Pecite ih 20-ak minuta.

Salatu od belog pasulja napravite tako što ćete pomešati sve sastojke i dodatno začiniti po želji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *