Trening sa sopstvenom težinom

Novi početak. Svež start. Nove pobede. Ovo su najaktuelnije teme u proleće. Nakon obilnih zimskih ručkova i večera, treba vratiti želju za zdravim telom i boljom fizičkom spremnošću. Ovo je vreme kada prema statistici pokušavamo da se vratimo u stari ritam i steknemo neke nove dobre navike.

 

Ali ova godina će biti drugačija. Jeste li spremni za promenu? Bez obzira da li želite da skinete par kilograma, poboljšate svoju liniju ili povećate izdržljivost i mišićnu masu, stvar je jasna – vreme je da počnete sa treningom.

Vežbanje sa sopstvenom telesnom težinom je sve veći trend sada i to sa dobrim razlogom: sklekovi, čučnjevi, skokovi i slične vežbe celog tela koje pogođaju svaki mišić. Ovo vaš trening čini bržim, efikasnijim i možete postići svoje ciljeve u roku od samo 12 nedelja. Trening možete raditi bilo gde, sve što vam je potrebno je strujnjača i malo prostora.

Trening sa sopstvenom tezinom

Kako izgleda trening?

Nema nikakvih rekvizita i tegova. Trening se radi samo sa sopstvenom težinom. Tokom ovakvog treninga ne radite samo jednu grupu mišića, već se uključuju mišići celog tela. To je razlog da samo nakon nekoliko vežbi utonirate celo telo. Nema potrebe da radite sa različitim rekvizitima, tegovima i spravama.

6 beneficija treninga sa sopstvenom težinom

  1. Trening je veoma intenzivan, ali kratak. Traje izmedju 15 i 20 minuta u proseku, tako da možete lako da nađete vreme za trening i pored svih obaveza. Dajući 100% svoje snage tih nekoliko minuta, primetićete promenu već nakon prvih nekoliko nedelja.
  2. Ne treba vam nikakva oprema, ali bi vam mala strunjača mogla biti od koristi. Vežbe su intenzivne i sve što ćete upotrebiti je sopstvena težina.
  3. Možete vežbati bilo gde. Da li kod kuće, u podrumu, na terasi ili hotelskoj sobi potpuno je svejedno. Nema opreme, znači nema izgovora.
  4. Trening sa sopstvenom težinom gradi mišiće i povećava snagu. Kombinacija izdržljivosti i snage, povećaće broj otkucaja srca. Kao posledica toga, brzo će se istopiti velika količina masti u kratkom vremenskom period.
  5. Trenirajte sa drugima: prijatelji, partner, brat ili sestra. Vežbe su idealne za grupni trening, bez obzira da li vas je dvoje, troje ili više osoba. Ko može da uradi više sklekova za jedan minut? Savršen način da pojačate motivaciju i date sve od sebe.
  6. Različiti treninzi ne ostavljaju prostor za dosadu. Jedna od najvećih prednosti treninga sa sopstvenom težinom je činjenica da možete individualno odrediti vežbe za sebe. Početnici mogu da krenu sa sklekovima na kolenima dok ne budu u stanju da rade sklekove u potpuno ravnom položaju. Drugi će možda početi odma sa sklekovima na jednoj nozi.
Vezbati sa sopstvenom tezinom
Vežbanje sa sopstvenom težinom

3 osnove za trening sa sopstvenom težinom

Raznovrsnost je ključ – trening treba da bude prilagođen vašim ličnim potrebama i da budu različite vežbe. Što manje rutine i vaše telo će brže osetiti promenu. Stoga ubacujte uvek nove vežbe, više ponavljanja ili veći intenzitet. Na taj način ćete svaki put izazvati vaše telo i nikada vam neće dosaditi.

Savršen trening – savršen trening počinje zagrevanjem. Aktivirajte mišiće i sprečite povrede. Zagrevanje vas takođe psihički priprema za trening. Ne žurite i provedite nekoliko kvalitetnih minuta u zagrevanju.

Ishrana i redovan trening – Redovan trening je jedan od tri stubova zdravog načina života. Uravnotežena ishrana, uključujući redovne obroke i unošenje dovoljno tečnosti su od velike važnosti. Vaše telo takođe treba odmor da bi se regenerisali i izgradili mišići. Tako da isplanirajte i koji dan u vašem rasporedu je najbolji za odmor.

Obucite neku laganu odeću, počnite sa laganijim vežbama i polako pojačavajte intenzitet treninga. Osećaćete se bolje, svežije i spremni za nove izazove.

1 komentar

  1. Branko Matić

    Možda najpravilniji i za kardio sistem najoptimalniji trening je baš trening sa sopstvenom težinom. Podrška što većoj promociji takvog treninga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *