Ukoliko vi idete na odmor ne mora i vaša dijeta

U toku cele godine odlazite na treninge, trudite se da imate zdravu i izbalansirnu ishranu. Sve navedeno jeste recept za zdrav stil života. Ali šta se dešava sa vašom dijetom kada odlučite da odete na odmor?

Poznato je da se većina nas dodatno potrudi da ostvari željene rezultate pred leto. Treninzi postaju još intezivniji, a ishrana još rigoroznija.

Da li sav trud uložen u zdravlje pada u vodu kada je u pitanju godišnji odmor i kako sačuvati željenu kilažu, a ipak uživati?

Rucak na plazi

Ishrana na letovanju?

Možda je najbolji savet držati se što više svog uobičajenog načina ishrane. Odaberite kvalitetne namirnice, pazite na redovne i umerene obroke i možete uživati u putovanju bez brige o posledicama koje bi ono moglo ostaviti na vaše zdravlje. Letnje vreme u ishrani treba da karakteriše umerena upotreba mesa, mleka, sira, te povećan unos ribe, složenih ugljenih hidrata, svežeg, sezonskog voća i povrća.

Možda je najzahtevniji i najnezahvalniji deo puta, odabir namirnica. Makar za one, prave uživaoce hrane.

Sa željom da vam pomognemo da tokom putovanja ne remetite ishranu i zdravlje, predlažemo vam sledeće savete.

Jedite pre puta

Nemojte izbegavati da obedujete pre nego što se otisnete na željenu destinaciju. Na taj način možete izbeći mogućnost opadanja šećera u krvi, što dovodi do mučnine.

Tečnost konzumirajte često i pomalo

Iako je potrošnja energije dok putujete manja nego obično, gubitak tečnosti je česta pojava i može da uzrokuje brojne tegobe. Da ne bi došlo do dehidracije, uzimajte tečnost često i pomalo, a najpreporučljiviji su voda i nezaslađeni razređeni sokovi. Iako mnogi tokom puta, a naročito ako su za volanom, posežu za kafom kako bi odagnali umor, zbog alkaloida koji imaju neurostimulativno dejstvo preporučljiviji su zeleni i crni čaj u umerenim količinama.

Ukoliko putujete avionom, izbegavajte neograničeno konzumiranje kafe i alkohola, jer oni pored dehidratacije mogu da izazovu i glavobolju.

Šta nam preporučuju nutricionisti?

Sendvič  pripremljen od integralne, ražane ili heljdine kifle, premazane puterom. Birajte suhomesnate proizvode koji nisi lako kvarljivi. U vaš sendvič možete dodati jaja, paradajz, zelenu salatu.

Trudite se da izbegavate proizvode koji sadrže veliku količinu konzervansa i šećera, poput majoneza, kečapa i margarina.

Mnogi od nas, kada pođu na put, ponesu zalihu raznoraznih grickalica. Što da bi imali sa čime da se zabavljaju tokom vožnje, što iz uživanja a pomalo i iz navike.

Prilikom putovanja, grickalice ne morate izbaciti, već kao i kod kuće, birajte one zdrave. Bademe, orahe, kokice, pečene semenke, lešnike, lanene, heldine pločice i slično.

Ono sa čime nikako ne možete da pogrešite je voće i povrće. Imajte u vidu da je fizička aktivnost smanjena i da nije neophodno unositi namernice koje opterećuju digestivni trakt, dovode do posponasti i zamora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *