Nedostaje Vam samopouzdanja?

Koliko često ste se našli u situaciji u kojoj ste osetili da vam nedostaje samopouzdanja? Koliko često je upravo taj manjak samopouzdanja negativno uticao na vaš trening?

Samopouzdanje je vrlo važna karakteristika kod sportista, ali često se susrećemo sa onima koji upravo to ističu kao nešto što im nedostaje. Vrlo često u ključnim trenucima upravo je samopouzdanje ono što je najpotrebnije, a ne znate kako da ga izgradite? Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome.

Usmerite se na svoj angažman, a ne na izvedbu

Za početak, pokušajte da se ocenjujete po količini truda koji ulažete svaki dan na treningu, ali i takmičenju. Sportisti se vrlo često usmeravaju na rezultat i na to koliko su uspešno nešto napravili što nije isključivo u njihovoj kontroli, a u svemu tome zaborave na to što je u njihovoj kontroli, a to je njihov trud. Često se kao posledica usmeravanja na rezultat i uspešnost izvedbe javljaju nezadovoljstvo i frustracija. Ako se umesto toga usmerite na to da u svakom trenutku dajete svoj maksimum, uz dobre tehničke instrukcije i težnju ka uspehu, izvedba i rezultat će biti posledica navedenog i to u okvirima vaših mogućnosti.

Usmerite se na sebe, a ne na druge

Vrlo često, kako u životu tako i u sportu, upoređujemo se s drugima i vrlo nam je važno šta drugi misle o nama. Često se javljaju misli kao npr. „Ovaj je veći, jači ili bolji od mene.“, „Ne mogu ja sa njim/njom da se takmičim.“ i slično. Umesto ovakvih misli pokušajte da se usmerite samo na sebe, jer je to jedino što možete da kontrolišete. Trudite se da svaki dan budete bolji od onoga što ste bili juče. Probijajte sopstvene granice, a ne tuđe.

Bodrite sami sebe

Umesto vređanja, kritikovanja, žaljenja i negativnih reči, pokušajte da se bodrite. Kada se i dogodi nekakva greška, umesto kritike pokušajte reći sebi nešto ohrabrujuće kao npr. „Nema veze, idemo dalje.“, „Nije još gotovo, možeš ti to.“ i slično. Ako naučite da se bodrite, umesto da kritikujete sami sebe, samim tim osetićete veće samopouzdanje. Ako već pričate sami sa sobom, neka to barem bude pozitivno.

Zauzmite stav

Naše ponašanje povezano je s našim mislima i osećajima. Ako se sve vreme kritikujete, nećete se osećati dobro i počećete da se ponašate u skladu sa time. Vežbajte svoj stav, stanite uspravljeni i pobednički podignutim rukama u vis. Postavljanjem tela u položaj moći podstičemo lučenje testosterona, a smanjujemo lučenje kortizola. Samo tri minute u ovoj pozi dovešće vas do povećanja samopouzdanja i može vam pomoći u stresnim situacijama.

I zato već od danas zauzmite svoj stav, stavite osmeh na lice, uvek dajte sve od sebe i kada god je teško ne zaboravite da se bodrite i trudite biti bolji nego juče. Kao i za sve ostalo, i za ovo treba vremena, tako da čak i ako ponekad ne uspete, nemojte odustajati. Radite na svome samopouzdanju svaki dan jer je svaki dan nova prilika za pomeranje vlastitih granica, što nas na kraju dovodi do uspeha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *