Kako pomoći organizmu da se adaptira na proleće?

Dugo iščekivano i skrivano prolećno sunce sa promenom i prolepšanjem vremena donosi i nelagodne promene za ljudski organizam.

Plejada simptoma poput otežane koncentracije, pospanosti, malaksalosti, nedostatka energije, bolova u mišićima i zglobovima jesu odgovor tela na pojačano lučenje hormona. Kako se biohemijski procesi unutar organizma menjaju tokom različitih perioda godine, potreban im određen period adaptacije na iste.

Zbog čega se osećamo malaksalo?

Zimi se u telu se luči visok nivo melatonina, hormona koji diriguje ritam spavanja i budnosti.  Sa druge strane, u proleće raste nivo drugih hemijskih supstanci, poput serotonina, koji je odgovoran za dobro raspoloženje, ali i rasejanost, gubitak energije i entuzijazma.

Tako se prolećna malaksalost, između ostalog, javlja kao posledica smanjenog nivoa serotonina koji nas održava u dobrom raspoloženju, ali u nekim slučajevima i zbog problema sa niskim pritiskom.

Drugi uzrok skriva se u ishrani.

Zbog prelaska sa jake hrane, na lagane prolećne obroke, organizam reaguje umorom.

Namirnice koje su organizmu potrebne u period hladnih dana ne mogu nam obezbediti dovoljno vitamina i minerala, od kojih ključnu ulogu igraju vitamini iz grupe B i C.

Raznovrsna ishrana je bitna

Tokom ovog perioda trebalo preporučljivo je jesti hranu bogatu gvožđem, kao što su: meso, riba, jaja, morski plodovi, zeleno lisnato povrće, mahunarke. Pravo rešenje su ugljeni hidrati kao što je crni hleb, testenina, pirinač i krompir, koji se sporo razgrađuju tokom varenja.

Kako je naš organizam najvećim delom sačinjen od vode, dovoljnim uzimanjem tečnosti sprečava se pojava glavobolje, slabosti a reguliše krvni pritisak.

Pored pravilne ishrane, i vežbe podstiču organizam na veće stvaranje energije.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji vežbaju na otvorenom prostoru mnogo manje skloni depresivnim mislima nego oni koji uopšte ne vežbaju. Korisna je i svakodnevna brza polučasovna šetnja.

Lagana ishrana, dobar san, umerena fizička aktivnost, hidracija organizma i povećan unos vitmina, nešto su na šta svaki pojedinac koji pati od prolećne groznice može uticati, kako bi njene simptome sveo na minimum.

Poznavanje i razumevanje problema, jesu prvi korak ka njegovom rešenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *