Zimski sportovi – I zabava i rekreacija

Pokreti koji se izvode na snegu dovode do poboljšanja cirkulacije, pojačavaju disanje, pozitivno utiču na razmenu materija u organizmu i zagrevaju telo. Ipak kao i u svemu i ovde nam je nepohodna određena doza opreznosti.

Za uživanje u zimskim sportovima presudna je dobra fizička forma i pripremljenost: ojačani mišići, zdravi zglobovi i dobro opšte zdravstveno stanje, zbog toga pre nego što se posvetite nekom od ledenih sportova, važno je da mišiće  dobro zagrejate.

Naredni pasusi otkriće vam prednosti i neke zanimljive činjenice koje možda niste znali o svom omiljenom zimskom sportu.

Nordijsko skijanje

Ovo je verovatno najstariji vid skijanja uopšte. Nastalo je prvenstveno kao potreba za jednostavnijim transportom ljudi preko zasneženih i zaleđenih površina u hladnim područjima, posebno severne Evrope i Azije. Danas je ova varijanta skijanja raširena na svim kontinentima.

Nordijsko skijanje

Skijanje

Celi proces skijanja zahteva održavanje ravnoteže svakog dela tela i pokreće rad svih mišića, naročto mišiće nogu i ruku. Skijanje je odlično za jačanje disajnog sistema zahvaljujući svežem planinskim vazduhu, koji pomaže u lečenju astme, bronhitisa i drugih plućnih i bronhijalnih bolesti. Još jedna od mnogobrojnih beneficija skijanja je ta što poboljšava cirkulaciju. Osim toga za samo sat vremena na skijama, možete izgubiti preko 600 kalorija.

Skijas u krivini

Za odlazak na skijanje potrebno je da se pripremite vežbama koje aktiviraju iste mišiće kao i kretanje na skijama, odnosno vežbe za jačanje mišića nogu i zadnjice ali je neophodno vežbati i stabilizaciju zglobova. Ove vežbe će vam pomoći da sprečite upalu mišića, moguće povrede ali i strah od padova. Kako bi se povećala stabilnost tela bilo bi dobro dodatno ojačati trbušne mišiće.

Snoubording

Što se ove discipline tiče, najviše se aktiviraju mišići listova, natkolenice i potkolenice prilikom upravljanja daskom; zatim zglobni mišići i mišići stopala za usmeravanje i mišići abdomena za održavanje ravnoteže. Snoubording je postao deo zimskih olimpijskih igara 1998 godine, a poslednjih godina ovaj sport okuplja sve više zaljubljenika u zimske sportove.

Snoubording akcija

Klizanje

Tajna ovog zimskog sporta leži u tome što pokreće skoro sve mišićne grupe i zato se preporučuje kao jedna od idealnih fitnes aktivnosti. Može se upražnjavati tokom čitavog života, bilo individualno ili kao grupni sport. Klizanje na ledu spada u grupu aktivnosti malog opterećenja, ukoliko ne izvodite puno skokova, što je jako dobro za stvaranje mišića u predelu kukova, kolena i listova. Klizanje takođe doprinosi boljoj ravnoteži, fleksibilnosti, brzini i okretnosti. A dodatna prednost je i ta što čak i početnik može sagoreti jako puno kalorija, što se dalje povećava kako bivate sve bolji u klizanju.

Klizanje na ledu

Sankanje

Sankanje koje je neizobilazan vid rekreacije svakoga dete pomaže  pri razvijanju koordinacije, kako u ranom period razvijanja deteta. Ova  svima dobro pozata aktivnost, ima mnogo više koristi nego što predpostavljate. Spuštanjem na sankamarade svi mišići ruku, nogu, stomaka i leđa.

Majka sa decom na sankanju

Ishrana i zimske aktivnosti

Ishrana pre i posle zimskog vežbanja razlikuje se od ishrane za vreme toplijih meseci. Jedan od ciljeva ove ishrane je i održavanje nivoa energije. Ne zaboravite na redovno hidriranje organizma, jer ono obezbeđuje izdržljivost i snagu. „Popijte dve šolje tečnosti dva sata pre vežbanja, i još jednu ili dve šolje neposredno pred izlazak na stazu za skijanje“, kaže Keli Erdman. Ponovite ovo i nakon vežbanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *