Šta ne treba jesti za doručak?

Čini se da kada je doručak u pitanju, nema mesta za grešku. Ali, nauka tvrdi drugačije.

Bilo da volite da doručkujete ili vam to predstavlja samo obavezu više, ne može se poreći da je doručak, najvažniji obrok u toku celog dana. Ipak ukoliko doručkujete na pogrešan način, umesto da dobijete  energiju potrebnu za ceo dan, dobićete samo masne naslage i manjak koncentracije.

Kao prvo – ne preskačite doručak

Doručkovanjem se izbegava prejedanje tokom dana, a sa više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojenje.

Ukoliko preskačate bilo koji obrok u toku dana, a posebno doručak, vaš organizam čuva energiju i skladišti hranljive materije, pravi rezerve umesto da sagoreva kalorije i tako usporava metabolizam, dok hormoni stresa i nivo šećera u krvi rastu.

Glavni izvor goriva za naš mozak predstavljaju ugljeni hidrati i zato ih nemojte izbegavati. Povedite računa kada je njihov izbor u pitanju. Birajte zdrave ugljene hidrate kojih ima u voću, heljdi, ražu i slIčno.

Biološki vredan doručak je kombinacija namirnica koje sadrže ugljene hidrate, proteine, minerale i vitamine. 

Idealan način da započenete svoj dan, je sa čašom tople, nezaslađene limunade, koju bi trebalo konzumirati na prazan želudac i u manjim gutljajima, kako bi se organism očistio od toksina.

Šta ne treba jesti za doručak:

Slatka peciva

Palačinke, krofne sadrže visok nivo šećera, te ukoliko ove namirnice konzumirate za doručak, birate najnezdraviji način da organizamu obezbedite energiju. Konzumiranje šećera, pogotovo ujutro povećava nivo šećera u krvi. Na taj način  brže ćete ogladneti, ali sebe stavljate i pod veći rizik od gojaznosti i dijabetesa.

Mesne prerađevine

Nitrati prerađenog mesa nalaze se na vrhu liste namirnica, koje su povezane sa povećanim rizikom od raka i koje treba izbegavati.

Izbegavajte doručak u tečnom obliku

Smutiji, proteinski šejkovi, voćni jogurt i slično jesu brza i jednostavna opcija, ali nauka pokazuje da doručak u tečnom obliku, može rezultirati većim unosom kalorija u toku dana.

Zbog tekućeg stanja, sokovi izazivaju brži rast šećera u krvi, i nivo insulina, nego tvrda hrana poput jabuke. Zbog toga je moguć povećan rizik od dijabetesa. Zato se preporučuje jesti voće u tvrdom stanju s nekim zdravim namirnicama poput grčkog jogurta.

Slatke pahuljice

Neke pahuljice prepune su ugljenih hidrata i šećera, pa kad ih jedete šećer u krvi naglo skače, a zatim se vrtoglavo spušta. Pošto verovatno ne želite ovakav energetski kolaps na početku dana, najbolje je da izbegnete doručak od slatkih pahuljica.

Istraživanje s Harvarda objavljeno u časopisu Public Health Nutrition pokazuje da je najbolji odnos žitarica od jednog grama vlakana na svakih 10 grama ugljenih hidrata.

Doručak ne mora da bude obilan obrok, ali je neophodno da sadrži sve nutritivne grupe namirnica. Kalorijska vrednost doručka treba da bude od 300 do 500. Poželjno je izbegavati soli, masti i previše kalorija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *