Zbog čega je važno da se i deca bave fitnesom?

Činjenica je da se deca sve manje kreću i da je nekadašnje igre napolju preuzela elektronska era, era kompjutera i drugih uređaja.

Fizičko vaspitanje koja se praktikuje u školama u proseku iznosi oko 2 sata nedeljno i nije dovoljno da zadovolji sve potrebe za motoričkim razvojem dece.

Fitness Industrija se poslednjih nekoliko godina okrenula održavanju i razvoju zdravlja odraslih i dece, te se akcenat ne stavlja samo na fizički izgled.

Razumevanje pokreta i vežbi je izuzetno važno, a problemi nastali nekretanjem postaju osnovna briga vežbača i onih koji su tu da bi im pomogli da se tih probleme reše.

Zašto je neophodno da deca budu fizički aktivna

Kada se radi o deci, akcenat se stavlja na razvoj funkcionalnosti i motoričkog sastava. Zbog toga funkcionalni fitness centri nisu opremljeni samo spravama već opremom za kvalitetan kondicioni trening koji se sastoje od atletike, gimnastike i dizanja tegova.

Svest o pravilnoj fizičkoj aktivnosti potrebno je učiti od malih nogu kako bi deca tokom odrastanja, koji je često uslovljen modernim navikama, sedenjem i nedovoljnim kretanjem, ne bi imala poteškoća i došla u opasnost od gojaznosti.

fitnes za decu

Evo kako bi trening trebao izgledati:

Trening ne treba trajati duže od 30 – 40 min kako deca ne bi izgubila interes i koncentraciju. Tranzicije iz jednog u drugi deo treninga trebale bi da se izvode čim pažnja opadne.

Uvod u trening traje par minuta i sastoji se od kratkog iznošenja plana rada kako bi deca znala šta je to što će danas raditi. Deci treba usaditi zdravu naviku vežbanja, a to možemo samo ako im objasnimo zašto je to što bi trebali danas raditi važno.

Trening kreće sa zagrevanjem u trajanju do 10 minuta, najčešće u obliku neke igre  kao što su poligoni, kotrljanje, valjanje, skokovi.

Zatim dolazi deo treninga koji je fokusiran na učenje i usavršavanje jedne do dve vežbe u trajanju od 5 minuta, nakon čega sledi razvoj kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti.

Vežbe koje su osnova treninga s decom:

  • čučanj
  • mrtvo dizanje, odnosno pravilno podizanje predmeta s tla
  • potisak iznad glave, odnosno pravilno podizanje predmeta iznad glave
  • penjanja i povlačenja

Trening bi uvek trebao završiti nekom igrom koja može sadržavati elemente fitnessa ili elemente sportskih igara, štafeta, poligona i sl. ,jer je igra upravo ono što decu najviše motiviše.

Mesta gde se sa decom na fizičkom razvoju radi profesionalno u Srbiji nema puno, možete videti šta je Vežbaj portal pronašao na http://www.vezbaj.rs/kategorija-mesta/deciji-programi/

Ako postoje još neka mesta koja nismo naveli, preporučite nam ih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *