Zdrav život u 10 koraka

Zdrav život podrazumeva mnogo više od pukog vežbanja i zdrave ishrane. Ako zaista želite da povedete računa o tome koliko zdravo živite, razmislite i o tome kakve lekove pijete, koliko često konzumirate alkohol, da li jedete sve što je vašem organizmu potrebno.

Zabavljajte se, spavajte dovoljno, doručkujte, unosite tečnosti … i sve to kako biste bili zdravi!

Naš životni stil umnogome utiče na očuvanje zdravlja, na očuvanje mentalnih i fizičkih sposobnosti.

Pojačanu pažnju posvećujemo izbegavanju sadržaja koji mogu ugroziti naš organizam.
Boravak u prirodi i osmeh na licu nisu beznačajan doprinos očuvanju zdravlja.

Spavajte dovoljno.

Tokom spavanja događaju se vrlo važni procesi: rast, oporavak, opuštanje… San je svojevrsna regeneracija. Zato spavajte dovoljno, ali bez preterivanja, molim!

Doručak za dobro jutro.

Pravilna dnevna ishrana započinje primerenim ugodnim doručkom. Poštujte svoj organizam, što mu možete pokazati dobrim odabirom sadržaja koji tokom dana unosite kroz tri glavna i dva mala obroka.

Unosite dovoljno vode.

Voda je važna za zdravlje i očuvanje mladosti. Ne zaboravite da popijete jednu i po do dve litre vode svaki dan. Bez dovoljno vode neme zdravlja!

Voda čini oko 75% našeg tela i ima glavnu ulogu pri izbacivanju toksina i ostalog neželjenog otpada. Mnogi ljudi zanemaruju važnost vode i idu kroz život dehidrirani što im uzrokuje umor, manjak energije i glavobolju.

Zabavite se.

Zabava nije greh! Bavite se sadržajem koji vas veseli i ispunjava zadovoljstvom. Gledanje filma, čitanje knjiga, društvene igre i slično nisu „gubljenje vremena“. Važno je odrediti vreme za zabavu I držati se plana.

Budite telesno aktivni.

Primerena telesna aktivnost razlog je dobrog razvoja, očuvanja mentalnih i fizičkih sposobnosti, kao i kvalitetne radne aktivnosti. Pojačana telesna aktivnost jača mišićni tonus i tako doprinosi lepom izgledu, a smanjuje i akumulira stres.

Zdrav zivot u 10 koraka

Kontrolišite redovno zdravlje.

Sistematskim pregledima može se blagovremeno otkriti narušeno zdravlje.

Sistematskim pregledima (kontrolom krvne slike, posetom stomatologu i dr..) dobićemo potvrdu o dobrom zdravstvenom statusu, što znači da činimo dobre korake u očuvanju zdravlja.

Ne konzumirajte alkohol i droge.

Alkohol i droge ubice su duha i tela. Ne daju ništa, a uzimaju sve!

Jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke za 9,5 do 10,6 odsto. Naučnici procenjuju da se oko 5.000 slučajeva karcinoma dojke pripisuje dejstvu alkohola. Opasnost od svih tipova raka povećava s povećanjem konzumiranja alkohola i da bezbedna donja granica praktično ne postoji.

Izbegavajte duvanski dim.

Cigarete i boravak u zadimljenim prostorijama su svakodnevno akumuliranje toksičnih stvari i povećanje izgleda za brojne oblike raka. Kome to treba?!

Budite često u prirodi.

Boravak u prirodi i osmeh na licu nisu beznačajan doprinos očuvanju zdravlj.

Ukoliko ste izloženi suncu, prilagodite sebi odgovaraju zaštitu. Priroda ima svoje tajne pomoći baš kao i osmeh. Budite prijatelji i imajte prijatelje!

Održavajte imunitet.

Lična higijena i konzumiranje voća i povrća važni su za očuvanje imuniteta i sprečavanje zaraznih bolesti. Dovoljno vitamina i mineral kao i čiste ruke smanjuju opasnost od virusa, a i brže ozdravljenje.

Unapredimo svoje zdravlje! I kad nam se čini da ga imamo dovoljno, preduzmimo sve navedeno da ga očuvamo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *